Home / Diensten / Leiderschap ontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

Of je nu ervaren bent in leidinggevende of net gestart? Of ben je gestart als ZZP’er en ben je in de fase van groei en uitbreiding met medewerkers?

Dan ben je bij Werken aan Leiderschap aan het goede adres voor het ontwikkelen van jouw leiderschap.

Wij bieden leiderschapsontwikkeling op persoonlijk vlak of in jouw (management)team. Daarbij heb je de keuze uit een breed scala aan mogelijkheden om te werken aan jouw (persoonlijk) leiderschap: trainingen, individuele trajecten en maatwerk-opties die helpen om jezelf als leidinggevende te versterken in jouw rol.

Persoonlijk leiderschap

We lopen vaak vast op onze eigen overtuigingen van hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten. Het helpt dan niet dat we deze overtuigingen ook nog regelmatig projecteren op anderen.
Hoe zou het zijn om minder last te hebben van deze belemmeringen?

Zicht krijgen op jouw belemmerende overtuigingen en hoe deze je kunnen blokkeren is een eerste stap in ‘hoe het anders kan’. Dat vraagt om stilstaan en terugkijken op hoe je in het hier en nu bent aangekomen. Wat meegekomen is vanuit vroeger, en hoe dat in het hier en nu soms nog zo kan zorgen voor onrust, stress en keuzes waar je eigenlijk niet achter staat.

Beginnend leiderschap

Sta je aan het begin van een carrière als leidinggevende? Of heb je sinds kort medewerkers die je aanstuurt? In de ontmoeting met de ander komen we de lastigste stukken tegen. Iedereen denkt en reageert anders, en vaak niet zoals jij had verwacht. Weten wat van jou is en vanuit welk ‘framework’ jouw reactie op de ander komt, helpt enorm in de samenwerking en de aansturing van medewerkers.

Het anders doen

Werken vanuit een systemisch perspectief betekent zicht hebben op waar je vandaan komt en wat je vanuit jouw ontwikkeling projecteert op het nu.

Terugkijken, zelfreflectie en soms een spiegel voorgehouden krijgen zijn een onderdeel van de reis. In de veiligheid van de coachrelatie ga je hiermee aan de slag. Samen ontdekken we wat vastzit en vraagt om losgemaakt te worden. Zodat je van daaruit de ander in vrijheid kunt ontmoeten, en ruimte kunt maken voor ontwikkeling van en in het contact.

Ontwikkeling van management-teams

Samenwerking vraagt om gelijkgestelde doelen van de teamleden. Maar omdat we zelden hetzelfde zijn, gaat dat niet altijd vanzelf. Er kan dan wrijving ontstaan waardoor het team niet goed uit de startblokken komt of niet effectief is.

We zijn vaak geneigd om praktisch te starten door te kijken naar het doel, dan de taken te verdelen en gewoon aan de slag te gaan.
Wat we daarbij uitsluiten is dat ieder teamlid handelt vanuit zijn perspectief op het doel en de gewenste uitkomst. Het bij elkaar komen van al deze verschillende perspectieven en uitgangspunten leidt vaak tot verwarring en langs elkaar heen werken en in sommige gevallen tot weerstand en botsingen.

Het ontwikkelen van een team vanuit systemisch perspectief vraagt ruimte voor samenwerking vanuit een gedeeld perspectief en plek voor elk lid van het team. We maken ruimte voor verbinding en geven betekenis aan de doelstelling en ieders visie daarop.
Werken aan leiderschap biedt teamtrajecten aan die zich richten op:
– Bouwen aan een sfeer van verbinding en veiligheid
– Het creëren van een basis van waaruit het team verder kan ontwikkelen
– Betekenis geven en een gezamenlijke taal vormen waarlangs iedereen zich kan verbinden met de opgave en het doel
– Een methodiek om binnen een team zicht te krijgen op ieders sterke punten en drijfveren

Persoonlijk leiderschap is een integraal onderdeel van deze ontwikkeling. Elk teamlid draagt bij aan het team en heeft daarin een aandeel. Dat vraagt om zicht op eigen handelen en de bereidheid daarin te leren.

Ontwikkeling van managementteams

In managementteams ontstaat vaak de vraag ‘hoe werken we samen als we allemaal ons eigen aandachtsgebied hebben’. De teams werken vaak autonoom en zijn niet altijd met elkaar verbonden langs de inhoud.
Vragen als ‘waar zijn we van’, ‘wat is ons doel’, en ‘horen we wel bij elkaar als managementteam’ blijven rond zoemen en staan vaak in de weg van effectief functioneren. Bedding creëren, een omgeving en een verbintenis waar je op elkaar kunt steunen en van elkaar kunt leren, helpt in de verbinding waarin we niet altijd de onderlinge afhankelijkheid scherp hebben.

Waarom wij lid zijn van BNI

Als ondernemer begrijp ik het belang van netwerken en het opbouwen van waardevolle zakelijke relaties. Daarom ben ik lid geworden van BNI (Business Network International). BNI biedt een unieke en gestructureerde omgeving waarin ik mijn netwerk kan uitbreiden en waardevolle connecties kan leggen. Door deel uit te maken van BNI krijg ik de mogelijkheid om regelmatig te netwerken met andere ondernemers uit diverse branches. Het delen van mijn expertise en het leren van anderen helpt mij om mijn zakelijke horizon te verbreden en nieuwe kansen te ontdekken. Bovendien is het lidmaatschap van BNI een waardevolle bron van aanbevelingen en doorverwijzingen, waardoor ik mijn bedrijf verder kan laten groeien. De ondersteunende en enthousiaste gemeenschap van BNI heeft mij gemotiveerd om actief betrokken te zijn en mijn zakelijke succes te vergroten. Als lid van BNI ben ik er trots op deel uit te maken van dit krachtige netwerk van ondernemers die elkaar ondersteunen en stimuleren om te groeien.